سفارش تبلیغ
صبا ویژن
به حق برایتان می گویم : بنده نمی تواند خدمتگزاردو پروردگار باشد و هرچه بکوشد، باز یکی را بر دیگری ترجیح خواهد داد. همچنین خدا دوستی و دنیا دوستی، برای شما جمع نخواهد شد . [عیسی علیه السلام]
مشاور مدرسه

 

 

جامع‌نگری، دوراندیشى و مسئولیت‌پذیرى در مقابل مردم و فرزندان کشور که به صورت نهفته در این عنوان وجود دارد، نظر هر خواننده و شنونده‌اى را به خود جلب مى‌کند.این عنوان که داراى توسعه و عمق زیادى است، با یک جمله یا سطر قابل تعریف نیست. خاستگاه فلسفى و پایگاه ارزشى آن مورد احترام و داراى منزلت علمی، اخلاقى و اجتماعى است.وزیر آموزش و پرورش با ارائه شعار “مدرسه زندگی” به دنبال ترمیم زخم‌هایى است که بر پیکره آموزش و پرورش به وجود آمده و آن را تا حدودى از اهداف متعالى خود دور نموده است. چه خوب است، اهل فکر و اندیشه و محققین حوزه تعلیم و تربیت که خود واقف به این موضوع مى‌باشند، با شکافتن وجوه مختلف این شعار ارزشمند، زمینه بهره‌بردارى از آنجا را در جامعه بیشتر کرده و از این طریق شرایطى ایجاد نمایند که همه براى استقرار مدرسه زندگى همت نموده و با عزمى جزم و با حرکتى خودجوش و انقلابى فعالیت مى‌کردند تا به تحول در صحنه آموزش و پرورش بینجامد. به درستى که مدرسه باید مدرسه زندگى باشد، زندگى پهنه وسیعى دارد، پیچیده و هدفمند است و هرکس را بدون آمادگى و هدف یاراى ادامه آن نیست.
در این خصوص لازم دیدم به حکم وظیفه، آنچه را درک نموده‌ام طى چند نکته بیان نمایم؛
1- مدرسه زندگى میدان تمرین زندگى است.
2- مدرسه زندگى مملو از برنامه‌هاى استعدادیابى است.
3- مدرسه زندگى محل بروز و کشف استعدادهاست.
4- مدرسه زندگى محل آشنایى دانش‌آموزان با نقش‌هاى اجتماعى است.
5- مدرسه زندگى محل دوستیابى و دوستدارى وتمرین دوستى است.
6- مدرسه زندگى محل مهروزى است.
7- مدرسه زندگى سرشار از انرژى روحى و فکرى است.
8- مدرسه زندگى مملو از شادى و نشاط است.
9- مدرسه زندگى بر روى عشق استوار است.
10- مدرسه زندگى محل تربیت دلهاست.
11- مدرسه زندگى دیوارى است در مقابل شیطان.
12- در مدرسه زندگى همه چیز با عشق توام است.
13- در مدرسه زندگى چیزى بدون عشق نیست.
14- در مدرسه زندگى همه به یکدیگر عشق مى‌ورزند.
15- در مدرسه زندگى معلم محبوب بچه‌هاست.
16- در مدرسه زندگى معلم در دل بچه‌هاست.
17- در مدرسه زندگى والدین چون پروانه به دور شمع مى‌گردند.
18- در مدرسه زندگى رغبت انگیزى محور تربیت است.
19- در مدرسه زندگى ایجاد تشنگى در اولویت است.
20- مدرسه زندگى میدان توسعه اندیشه است.
21- مدرسه زندگى مسیر رسیدن به رستگارى است.
22- مدرسه زندگى محیطى مصفا و معنوى است.
23- مدرسه زندگى محیطى زیبا و منظم است.
24- مدرسه زندگى محل تعاون و همکارى است.
25- مدرسه زندگى محل کارکرد گروهى است.
26- مدرسه زندگى کلاس آشنایى با حقوق فردى و اجتماعى است.
27- مدرسه زندگى محل پرورش استعدادهاست.
28- در مدرسه زندگى همه داراى حق هستند.
29- در مدرسه زندگى همه براى حقوق یکدیگر احترام قائلند.
30- در مدرسه زندگى همه داراى تکلیف هستند. (مسئولیت)
31- مدرسه زندگى مدرسه رفاقت است.
32- مدرسه زندگى مدرسه حمایت است.
33- مدرسه زندگى مدرسه معرفت است.
34- مدرسه زندگى مدرسه سلامت است.
35- مدرسه زندگى مدرسه شهامت است.
36- مدرسه زندگى مدرسه کرامت است

منبع :اینترنت


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط محمد فایق مجیدی دهگلان 86/8/20:: 11:7 صبح     |     () نظر

ترک تحصیل، چرا و به چه علت؟        

تحقیقات نشان داده است که بنیه` علمی‌اولیه و دل مشغولی اولیه به تحصیل در دوره دبستان و راهنمایی، به پیش بینی ترک تحصیل در دبیرستان کمک می‌کنند.                      

                               

شناخت علل ترک تحصیل مثل دیگر مسائل پیشرفت تحصیلی هنوز هم به دلیل این که متاثر از عوامل ریشه‌ای و ماهوی چون خود دانش آموز، خانواده، مدرسه و جامعه‌ای است که محصل در آن زندگی می‌کند، جزء مسائل دشوار محسوب می‌شود.

مطابق تحقیق انجام شده، دانش آموزان دلایل متفاوتی را برای ترک تحصیل بیان داشته‌اند: دلایل مربوط به مدرسه ۷۷ درصد، دلایل خانوادگی ۳۴ درصد، دلایل کاری ۳۲ درصد (برکتولد و همکاران، ۱۹۹۸.)

خاص ترین دلایل هم: عدم علاقه به مدرسه ۴۶ درصد، مردودی ۳۹ درصد، عدم ارتباط خوب با معلم ۲۹ درصد، پیدا کردن کار ۲۷ درصد بودند. اما این دلایل همه` آن چه را که باعث ترک تحصیل دانش آموزان می‌شود، بیان نمی‌کنند، به ویژه علل و عواملی را که از قبل بر رفتار و تمایلات دانش آموزان تاثیر گذاشته و باعث شده‌اند که تصمیم به ترک مدرسه بگیرند.

عوامل مؤثر در ترک تحصیل

جنبه فردی:

بخش عمده‌ای از تحقیقات تجربی موید این نکته‌اند که یکی از مهم ترین عناصرجابه جایی دانش آموز است: چه جابه جایی محل اقامت (تغییر محل سکونت ) و چه جابه جایی تحصیلی (تغییر مدرسه)، خطر ترک تحصیل را افزایش می‌دهد. ( آستن و مک لاناهان ۱۹۹۴.) تحقیقات نشان می‌دهد اکثر دانش‌آموزانی که از دبیرستان جدا شده‌اند، حداقل یک بار قبل از انصراف، جابه جا شده بودند. در حالی که اکثر آن‌هایی که فارغ التحصیل شده بودند، این کار را نکرده‌اند (رامبرگر ۱۹۹۸.) عامل دیگر، پیشرفت تحصیلی است. تحقیقات زیادی نشان داده اند که بنیه علمی‌ضعیف، محرکی قوی برای ترک تحصیل بوده است ( لارسن ۱۹۹۸.) هم چنین مشخص شده است که حتی بعد از کنترل ( به دلیل مشکلات تحصیلی و سوابق دانش آموزان ) و بهبود بنیه دانش آموزان، باز هم نتوانسته‌اند از ترک تحصیل آنان جلوگیری کنند.

تحقیقات نشان داده است که بنیه` علمی‌اولیه و دل مشغولی اولیه به تحصیل در دوره دبستان و راهنمایی، به پیش بینی ترک تحصیل در دبیرستان کمک می‌کنند. رودریک (۱۹۹۳) در تحقیقی نشان داد که تفاوت در نمرات علمی‌ از ابتدای سال چهارم شروع می‌شودو قبل از ترک مدرسه، وضعیت نامطلوب نمرات دانش آموزان مشخص می‌گردد. یکی دیگر از عواملی که توجه زیادی را به خود جلب کرده است مردودی است. برخی تحقیقات اخیر نشان داده است که مردودی، تاثیرات زیادی بر کیفیت تحصیلی می‌گذارد. (الکساندر۱۹۹۴)، تمام مطالعات تجربی انجام شده موید این است که مردودی حتی در سطوح پایین تر تحصیلی به طرز محسوسی بر تمایل به ترک تحصیل تاثیر گذار است. ( گلداسمیت و وانگ ۱۹۹۹)

جنبه اجتماعی

الف) عوامل خانوادگی:

بیشتر تحقیقات معطوف به ویژگی‌های ساختاری خانواده‌ها از قبیل وضعیت اقتصادی - اجتماعی است. وضعیت اقتصادی - اجتماعی که با سطح سواد و درآمد والدین سنجیده می‌شود، عامل مهمی‌در پیش بینی موفقیت تحصیلی و رفتار ترک تحصیل است. این تحقیقات نشان داد دانش آموزانی که تنها یک سرپرست دارند یا تحت تکفل پدر یا مادر ناتنی‌اند، بیشتر از دانشآموزانی که دارای دو سرپرست (پدر و مادر واقعی‌اند) ترک تحصیل می‌کنند. تا کنون تحقیقات کمی‌در جهت شناخت مسائلی که در آن ساختار خانواده باعث ترک تحصیل می‌شود، انجام شده است. طبق نظریه سرمایه گذاری، والدین بر اساس اهداف و محدودیت‌شان درباره مقدار زمان و منابعی که برای فرزندشان صرف می‌کنند، تصمیم می‌گیرند و این مسأله می‌تواند بر تمایل بچه‌ها به تحصیل و کسب مهارت‌های علمی‌آن‌ها تاثیر بگذارد.(هاو من، ولف، ۱۹۹۴) سرمایه انسانی (سطح سواد والدین ) وسرمایه مالی ( در آمد والدین) نمی‌توانند عوامل کافی برای پیدا کردن ارتباط بین زمینه` خانوادگی و موفقیت تحصیلی باشند.

توانایی اجتماعی که منظور از آن رابطه‌ای است که والدین با فرزندانشان، خانواده‌های دیگر و مدرسه دارند، مستقل از تاثیر سرمایه انسانی - مالی می‌تواند بر موفقیت تحصیلی تاثیر بگذارد (کلمن ۱۹۸۸.) دانش آموزانی که والدینشان فعالیت‌های آن‌ها را تنظیم می‌کنند، از آنان حمایت معنوی می‌کنند، آنها را به تصمیم‌گیری‌های مستقل تشویق می‌کنند و در مسائلشان خود را درگیر می‌نمایند، احتمال ترک تحصیل‌شان کمتر است. ( آستن و مک لاناهان ۱۹۹۱۱.)

ب) عوامل مدرسه‌ای:

در این زمینه چهار ویژگی مدرسه دخیل اند: ترکیب دانش آموز، امکانات مدرسه، مشخصه‌های ساختاری مدرسه و فرآیندها و شیوه‌های مدرسه.)

امکانات مدرسه: یکی از تحقیقات نشان داد هر چه دانش آموزان معلم‌ها را بهتر درک کنند، نرخ ترک تحصیل پایین می‌آید.

ساختار مدرسه:

تحقیقات موید آن هستند که اندازه مدرسه و عمومی‌یا خصوصی بودن آن، بر ترک تحصیل تاثیر می‌گذاردد.

شیوه‌ها و خط مشی‌های مدرسه:

تحقیقات نشان می‌دهند که مدرسه برد به روش بر انصراف دانش آموزان از تحصیل تاثیر می‌گذارد. یک راه به طور غیر مستقیم و از طریق خط مشی‌های عمومی‌و اموری است که برای بهبود بهره‌وری کل مدرسه طراحی شده است. این خط مشی‌ها و امور کاری و سایر مشخصه‌های مدرسه می‌توانند منجر به انصراف داوطلبانه دانش آموزان شود.

راه دیگر، خط مشی‌های صریح و تصمیم‌گیری‌های آگاهانه است. این قوانین می‌توانند در ارتباط با مواردی مثل کسب نمرات پایین، غیبت زیاد، بی انضباطی و.... باشند که منجر به اخراج، بلاتکلیفی و تعویض اجباری مدرسه می‌شوند.

گروه همسالان:

نبود امکانات، فقر مالی، شرایط سکونت و فراهم کردن کار و اشتغال بعد از اتمام تحصیلات و... پیشرفت بچه‌ها و بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می‌دهند و احتمال این که این گونه افراد ترک تحصیل کنند، بیشتر است.

نتیجه‌گیری

ترک تحصیل روندی است که به مرور زمان شکل می‌گیرد. از این دیدگاه، علایم خطر برای دانش‌آموزانی که در معرض ترک تحصیل قرار دارند، از سال‌های دبستان به چشم می‌خورد که زمان زیادی را برای مداخله عوامل فراهم می‌آورد.

افراد ترک تحصیل کرده که دوباره به مدرسه بر می‌گردند، معمولا تحصیلات دبیرستان خود را از طریق یکی از روش‌های جایگزین به پایان می‌رسانند. در ده سال گذشته شمار دانش آموزانی که با این روش‌ها دبیرستان را تمام کرده‌اند، افزایش یافته است. این روند در آینده به سبب مردودی و افزایش امتحانات خروجی دبیرستان‌ها سرعت خواهد گرفت.

ترک تحصیل تنها به دلیل ضعف تحصیلی دانش آموزان نیست بلکه بیشتر از مشکلات اجتماعی و تحصیلی در مدارس ناشی می‌شود و عواملی چون ضعف امکانات خانواده‌ها، مدارس و جوامع بر این مشکلات می‌افزایند.‌

 

الهه صراطی


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط محمد فایق مجیدی دهگلان 86/7/17:: 10:41 صبح     |     () نظر
<      1   2   3      >


کسب درآمد